Co děláme a jak pomáháme?

Podporujeme naše zemědělce a české domácí produkty. Přebývají našim zemědělcům ve skladech kvalitní potraviny? Je ohrožena produkce? Dáme vám vědět.

Co podporujeme?

Naší snahou je rozšiřovat povědomí o českém zemědělství a podporovat naše zemědělce. Sdružujeme zemědělce, kteří navazují na tradici našeho zemědělství a usilují o dodržování následujících kritérií:

  • Kvalita
  • Původ
  • Tradice
  • Ekologie
  • Udržitelnost
  • Soběstačnost

Fakta vs. Česko

Vyvracíme domněnky o českém zemědělství a nahrazujeme je ověřenými fakty. Zajímá vás, co je welfare zvířat, precizní zemědělství nebo kolik se u nás pěstuje řepky a používá chemie? Podívejte se na naše videa. 

Otázky & Odpovědi

Proč zachránit české vepřové?

Nejvyšší kvalita

100% česká produkce

• V České republice je každý chov prasat kontrolován Státní veterinární správou z hlediska dodržování podmínek ochrany zvířat proti týrání.
• Výrobce krmiv kontroluje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělství.
• Chovatel musí dokládat užití jakýchkoli léčiv před odesíláním zvířat na jatka.
• Na jatkách je u poražení každého kusu přítomen státní veterinář, který provádí kontrolu masa. Ověřuje se například, že maso neobsahuje antibiotika. Teprve po ní je maso uvolněno k prodeji.
• Pravidelně jsou odebírány vzorky a prováděny rozbory na nepovolené látky (těžké kovy, antibiotika atd.).
• Státní veterinární správa výsledky každoročně zveřejňuje na svých webových stránkách. Případné problémy jsou v jednotkách případů, přitom jen prasat je v ČR poraženo přibližně 2,5 mil. kusů ročně.

Přímo od zemědělců

Důvěřuj, ale prověřuj

• Nejchutnější maso je vždy maso čerstvé, (pokud se nejedná o vyzrálé hovězí maso). Od porážky, bourání, cesty na pult prodejny a domácí zpracování by měla u čerstvého masa uplynout co nejkratší doba.
• Nejlepší možností je kupovat maso od místního chovatele.
• Masné výrobky ale mohou být postupně vyráběny v několika zemích. Ať se jedná o chov, porážku či balení.
• Současná legislativa nařizuje, že označena musí být poslední země, kde došlo k nějaké změně výrobku. To však u masa vede k naprostému matení spotřebitelů!
• Oválná značka s CZ a číslem provozovny neznamená, že maso pochází z České republiky. Maso může pocházet z Polska, Německa či Španělska. Stačí, aby bylo dovezeno v půlkách a v České republice bylo jen rozbouráno a zabaleno.
• Aby nedocházelo k matení spotřebitele, je ovál s CZ doplněn povinně ještě i další informací o původu masa.
• Údaj označující chov vepřového označuje zemi, ve které bylo zvíře chováno.
• Místo porážky je na etiketě uvedeno vždy velmi jednoznačně.
• Co se týče původu zvířete, pokud je uvedený, stojí nad údaji o chovu a porážce. Značí totiž, že zvíře se v dané zemi narodilo, chovalo a bylo i poraženo.
• Na rozdíl od chovu je zde nutnost doložit i zemi narození zvířete.
• Pokud chcete mít jistotu, že vaše nedělní nedělní pečínka nebo krkovice na grilu je původem z České republiky zaměřte se na původ masa („Původ: Česká republika).

Žádná procenta

Čísla a aktuality

• Počty chovaných prasat v Česku klesly za posledních 20 let do roku 2020 o 56 procent na 1,5 milionu kusů, drůbeže o 15 procent na 25,6 milionu kusů a počty skotu se snížily o devět procent na 1,4 milionu kusů.
• Soběstačnost České republiky v komoditě vepřového masa: 35–50 %. 
• Dovoz vepřového masa: Německo – 33 %, Španělsko – 25 %, Polsko – 10 %. 
• Průměrná roční spotřeba vepřového masa: EU – 45,9 kg, Česká republika – 41,5 kg. 
• Cena jatečných prasat je v průběhu 10 let přibližně stejná. Cena masa na pultech ale vzrostla o 20 a více procent.
• Zatímco v lednu 2020 podle údajů ČSÚ dodávali chovatelé prase jatečné v živém k průmyslovému zpracování za 37,40 koruny v přepočtu na kilogram, loni v prosinci už to bylo jen za 25,90 koruny. Dnes jsou naši zemědělci nuceni dodávat maso za 23,50 koruny, což je výrazně pod nákladovou cenou. 
• Cena prasat, která zemědělci dodávají ke zpracování, se tak loni propadla zhruba o 30 procent.
• Cena na pultech obchodů je poměrně vysoká – důvodem je růst obchodní přirážky řetězců (přibližně 40 Kč přirážka řetězců na každém kilogramu kýty).

Doprava

Snižování emisí za dopravu

• S čerstvostí masa souvisí i ekologie. Ideální je, pokud se živočišná zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby.
• Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti významně ovlivňuje takzvanou uhlíkovou stopu, kterou si s sebou každý výrobek nese. Je proto dobré vědět, kde byla prasata chována a kde byla poražena. To je dohledatelné na etiketě každého kusu prodávaného baleného masa. Ideální možností je kupovat takové maso, které za sebou nemá dlouhý transport.
• S původem a ekologií souvisí i zdravá a úrodná půda. Co je pro ni potřeba? Organické hnojení! Hnůj od hospodářských zvířat je to nejlepší, co může zemědělce půdě dát. Aby měl hnoje dostatek, potřebuje i dostatek zvířat. Nákupem českého masa podpoříte nejen konkrétního farmáře, ale i zachování českých chovů a bohatou půdu. 

Pravda o mase

 Tady něco nesedí… 

🐖 Ročně každý z nás sní přibližně 44 kg vepřového masa. A to už je pořádná hromada řízků. 

🇨🇿 Českých chovatelů prasat ale každý rok ubývá. Čím to je? 

➡️ Podívejte se na video.

FAQ

Přehrát video

Sledujte nás

1OO%

ověřená fakta

100%

české produkty & zemědělství

Naši zemědělci v číslech:

0 +
tun zachráněných potravin
+
výdejních míst
+
spokojených zákazníků

NÁKUP, KTERÝ DÁVÁ SMYSL.

Shopping Cart